,,Ak dokážeme vidieť aj za hranice nášho chápania, už viac nebudeme vedieť žiť v slepote. (Tuary 2015)

Palmový olej predstavuje život a smrť súčasne a je iba na tebe, čo si zvolíš

5. února 2016 v 18:18 | Tuary |  Myšlienky vetrom
Ako každé dieťa, aj ja som vyrastala na sladkostiach rôznorodého typu. Keď mi rodičia nechceli v obchode kúpiť lahodnú tyčinku Snickers alebo Leo, tak som bola schopná sa hodiť o zem a dožadovať sa tej sladkej dobroty aj násilím. Nebolo to tak dávno, čo som si pri dobrom filme pochutnávala na bielom Kinder Buene alebo Twixe. Vôbec ma nezaujímalo, čo tie potraviny obsahujú, môjmu jazyku to chutilo a nič iné ma v tom momente netrápilo. Neuvažovala som nad tým, že by som sa mohla svojim prístupom dopúšťať nejakej ekologickej katastrofy. Ako by len mohla nejaká sladkosť škodiť životnému prostrediu?

Tento spôsob života som praktizovala dokonca aj vtedy, keď som sa stala vegetariánkou. Plne som sa uspokojila s predstavou, že už nebudem viac jesť mäso a bola som presvedčená o tom, že je všetko v úplnom poriadku. Keby som nemala potrebu jedného dňa vysadiť sladké, tak by som sa možno nikdy v živote nedopracovala k téme ,,Palmový olej." Spomínanú ekologickú pohromu pre mňa predstavovala ilegálna ťažba dreva v týchto krajinách. O tom, že by škodil nejaký palmový olej som nemala ani potuchy.

Slnečnicový, ľanový, olivový, kokosový, repkový, tekvicový, avokádový, orechový či palmový olej - tieto všetky suroviny som vnímala rovnako. Ani v najdivokejšom sne by ma nenapadlo, že by mohol nejaký olej spôsobovať tak obrovské globálne a environmentálne problémy. Až nastal veľký zlom a mne zo dňa na deň začal škodiť krištáľový cukor. A tak som musela či už som chcela alebo nechcela vynechávať produkty, ktoré obsahovali biely cukor. Ani som si to poriadne neuvedomila, keď som si začala čítať čo všetko obsahuje krištáľový cukor a ako poškodzuje jeho nadmerná konzumácia ľudský organizmus. Keďže ho moje telo odmietalo, logicky som sa začala zamýšľať nad tým, či všetky tie sladkosti, ktoré sú tak vábivo naukladané v hromadných regáloch sú naozaj tak zdravé ako vyzerajú. Ich štúdie ma zaviedli k palmovému oleju, ktorý sa pridáva takmer do každej jednej sladkosti, no často i do ľudskej či zvieracej kozmetiky a pracích prostriedkov.

Spočiatku bolo pre mňa veľmi ťažké prijať fakt, že obyčajným jedením sladkostí sa podieľam na kolapse celého ekosystému na druhej strane sveta. Rovnako ako každý fanúšik sladkého, i ja som kládla odpor a bránila sa tejto pravde. Lenže potom som si prezrela niekoľko dokumentov, porozprávala sa o palmovom oleji s ľuďmi, ktorí sa začali tiež tejto problematike venovať a vtedy som pochopila, že sa na niečom takomto barbarskom nechcem viac podieľať.

Pravdou je, že väčšina mojich známych ani len netuší, ako veľmi škodí životnému prostrediu nejaký palmový olej. Rovnako ako predtým aj ja, ani oni sa hlbšie nezamýšľajú nad surovinou, ktorá slúži k vareniu či pečeniu. To znamená, že drvivá väčšina ľudí ani len nevie, čo spôsobuje, keď si kúpi Horalku alebo Vesnu.

Nemyslím si, že zmením myslenie všetkých ľudí, no ak sa mi podarí týmto článkom, aby sa nad mojim textom čitateľ zamyslel a prehodnotil svoj jedálniček, aj to môžem považovať za obrovský úspech. Keďže som si vedomá toho, že ľudia nemajú čas pozerať celé dni nejaké dokumenty o palmovom oleji, rozhodla som sa o tom spísať článok, ktorý by mal obsahovať určitú výpovednú hodnotu.

Opäť zopakujem, čo som už spomenula vyššie, nechcem nikoho nútiť k tomu, aby nejedol sladkosti alebo aby bojkotoval proti palmovému oleju. Úprimne ma poteší, ak si človek tento článok pozrie a sám sa rozhodne, ako chce postupovať. Každý máme možnosť voľby a právo na slobodný názor.

Pľúca Zeme miznú z našej planéty kvôli nerastným surovinám, ťažbe dreva a najnovšie kvôli palme olejnej

História a pôvod palmového oleja

V rokoch 1990 - 2010 sa v oblasti Indonézii (Sumatra, Java, Borneo, Celebes a Bali) a Malajzii začali vo veľkom vyrubovať pralesy, kvôli palmovým spoločnostiam, ktoré sa rozhodli, že na tomto území budú pestovať palmy olejné. Prv, než sa tu začali rozrastať palmové plantáže, tu žili miestni obyvatelia v súlade s prírodou. Rozširujúce sadenie paliem olejných, z ktorých sa vyrába palmový olej ich však vytlačilo z domovov i vlastných pozemkov, ktoré dedili celé generácie. Tunajšie obyvateľstvo sa nepodieľalo na ničení pralesného biotopu a bolo v ich záujme, aby sa pralesy zachovali pre ich deti, vnúčatá a ďalších potomkov. Lenže spoločnosti, ktoré obsadili tieto územia boli poháňané vidinou zisku a tak mierumilovných ľudí vyhnali, vykradli alebo pozabíjali. Spomínané štáty patria k sociálne slabším a ekonomicky nestabilným a práve preto sa tu drží obrovská korupcia, výrazná nevyváženosť medzi chudobnou a bohatou vrstvou a tak často i prehliadaná protizákonná akcia.

Palmové plantáže do veľkej miery ovplyvnili život rybárov, ktorým otrávili ryby v rieke kvôli chemickému odpadu, ktorým čistia územie. Tieto metódy majú škodlivý vplyv na obyvateľov, ktorí kvôli ním trpia rôznymi zdravotnými a kožnými problémami, nedostatkom potravy, až by sa dalo povedať, že kvôli plantážam paliem olejných živoria.
Smutnou správou je, že pri súčasnom tempe akým sa odlesňujú dažďové pralesy kvôli sadeniu paliem olejných, môže do roku 2022 prísť k zníženiu 98% pralesov v oblasti Bornea. Indonézia sa vďaka pestovaniu palmy olejnej stala na svete tretím najväčším producentom skleníkových plynov.

Pojem ,,Palma olejná"

Palma olejná pochádza z rovníkovej Afriky, kde sa pestovala už v staroveku. Vďaka tejto rastline sa vyrába palmový olej, ktorý patrí k najviac využívaným olejom na svetovom trhu. Toto expandovanie spôsobujú obyčajní ľudia - spotrebitelia, ktorí ho kupujú za účelom konzumácie, krášlenia alebo upratovania. Rozvoj palmového priemyslu je vo svete najviac kritizovaný, no paradoxne i najviac podporovaný. Výskumní pracovníci, vedci, členovia mimovládnych organizácií proti sadeniu palmy olejnej aktívne protestujú, pretože sú si vedomí toho, že jej využívanie porušuje základné ľudské práva, etiku a morálku krajín, z ktorých sa tento olej dováža.

Tieto palmy olejné rastú 23 - 30 rokov a potom zanikajú. Keď uhynú, ostane po nich len mŕtva neúrodná pôda a spustošené územie, ktoré už ani len náznakom nepripomína bujný porast, kde predtým rástla vzácna flóra tých najrozmanitejších rastlín. Predtým, ako zasadia do zeme palmu olejnú, musia založiť požiar, ktorý zničí všetko zalesnené územie. Tento spôsob získavania voľnej pôdy za účelom sadenia palmy olejnej je však ilegálny, takže palmarske spoločnosti porušujú zákon štátu.

Palmové spoločnosti sú tak zvrátené, že vypisujú odmenu pre každého, kto nájde v blízkosti paliem živého orangutana. Títo malí hrdzaví ľudoopy sa totiž živia korienkami malých paliem olejných. Keďže neraz prídu o svoj domov, sú zmätení, stratení a tak sa stávajú obeťami plantážnikov z týchto spoločností, ktorí s nimi nemajú žiadne zľutovanie. Neraz ako dôkaz, že naozaj zabili orangutana musia priniesť jeho odseknutú ruku alebo inú končatinu.


Palmy olejné sa vysádzajú na území pôvodných dažďových pralesov

Výroba a zloženie palmového oleja

Palmový olej sa vyrába z plodov palmy olejnej. Jeho produkcia spôsobuje odlesňovanie pralesov, ničenie lesnej pôdy a súčasne kradnutie pozemkov miestnych obyvateľov, ktorí obhospodarúvajú pôdu v súlade s prírodnými zákonmi. Až z jednej polovici tento olej obsahuje nasýtené mastné kyseliny. Zvyšok tvoria nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa ešte delia na mono nenasýtené kyseliny a poli nenasýtené kyseliny. Tieto kyseliny sú tvorené uhlíkmi a obsahujú C.

Využitie palmového oleja

Je známe, že až dve tretiny čokoládových výrobkov obsahuje palmový olej. Hoci je na obale sladkosti uvedené, že sa jedná o rastlinný tuk, je to iba kamufláž a na 99% je v produkte obsiahnutá palma. Nakoľko má tento olej dobré chemické vlastnosti a je tuhý, často ho nájdeme aj vo výrobkoch v pekárni. Možno to niektorých prekvapí, ale tento palmový olej slúži aj ako bio palivo.

Ako sa úplne vyhnúť palmovému oleju ?

V prvom rade je dôležité, aby sa človek o túto problematiku zaujímal, venoval jej pozornosť a dával si pozor na to, čo ukladá do košíku pri nákupe. Preto je nesmierne dôležité, aby si čítal zloženie každého výrobku a keď tam uvidí spomenutý: palmový olej, palmový tuk, rastlinný tuk (bez uvedenia konkrétneho oleja) či dokonca palmojadrový tuk, tak sa rozhodol jeho kúpu zvážiť a prehodnotiť či je pre jeho život konkrétny produkt tak nevyhnutný. Ak je niekde napísané čiastočne stuhnutý rastlinný tuk, tak vzniká alarmujúca situácia, pretože tieto produkty obsahujú transmastné kyseliny, ktoré palma olejná nemá a ktoré sú mimoriadne škodlivé pre ľudské telo.

Do pozornosti uvádzam aj skutočnosť, že dokonca aj v zmrzlinách sa nájde palmový olej, hoci ho výrobcovia označia za ,rastlinný tuk", aby zvýšili predaj. A je len veľmi málo ľudí, ktorí tušia, že v skutočnosti sa tam nachádza práve ten palmový olej. Podobne je to aj s kozmetikou určenou buď pre zvieratá alebo pre ľudí, aj tam sa nachádza palmový olej. A taktiež ho veľmi ľahko môžeme nájsť aj v pracích práškoch a prostriedkoch na údržbu bytu, záhrady. Treba si naozaj čítať etikety a sledovať produkty, ktoré si chceme kúpiť.

Slovák, Rus, Japonec, každý kto používa palmový olej sa na tomto podieľa.

Palmový olej a dopad na ľudský organizmus

Nie je žiadnou neznámou, že kvôli sadeniu paliem olejných sa musia v miliónoch hektároch klčovať pralesy v Indonézii, Malajzii a najnovšie aj v rovníkovej Afrike. Tento fakt je už sám o sebe dostatočným dôvodom, prečo by sme mali tomuto oleju hlasno povedať: STOP ! Ak to však niekomu nestačí ako odpoveď a mávne rukou pri predstave, že on ničí iba prírodu a nie sám seba, tak do pozornosti uvádzam aj skutočnosť, že používanie palmového oleja, má negatívny vplyv na zdravie človeka. Ako som už vyššie uviedla, tento olej v sebe obsahuje veľké množstvo nasýtených mastných kyselín, ktoré zvyšujú cholesterol, spôsobujú problémy s cievami i so srdcom a zvyšujú riziko infarktu.

Palmový olej verzus kokosový olej

Neraz sme sa mohli dočítať alebo dopočuť o tom, aký je kokosový olej priaznivý pre náš organizmus, ako pomáha našej pleti, pokožke, nechtom, zubom. Pravdou však je, že tento olej je oveľa škodlivejší pre človeka, než palmový olej. Hoci má antiseptické účinky, tak všetky pozitívne vlastnosti, ktoré sú mu pripisované sú len skreslené informácie, pretože v reálnom hodnotení mu patrí štvrté až piate miesto. Samozrejme treba dodať, že naproti palmovému oleju, je príbeh kokosového oleja celkom iný, pretože on nespôsobuje až takú ekologickú apokalypsu a kvôli jeho využívaniu sa nemusia vyrubovať vzácne dreviny v pralesoch v žiadnom štáte. Pri používaní kokosového oleja treba byť opatrný najmä preto, že nemá až také zázračné účinky, ako sa o ňom dá dočítať. Ale, ak by ste si mali vybrať medzi týmito dvoma olejmi, rozhodne je lepším východiskom práve ten kokosový olej najmä z pohľadu ekosystému.

Ročne sa na Borneu kvôli palme olejnej zabije cez 3000 orangutanov


Kľúčom ku zmene je spotrebiteľ - človek, ktorý kupuje produkt

Bežne sa ľudia nezamýšľali nad tým, či daná surovina obsahuje alebo neobsahuje palmový olej, pretože sa vždy uvádzalo na výrobku iba ,,rastlinný olej." A tak sme prichádzali o dôležité informácie, kvôli ktorým sme žili v mylnom presvedčení, že nijako nedevastujeme životné prostredie na druhej strane sveta. Až nedávno sa rozhodla Európska únia prestať spotrebiteľov zavádzať a na každom produkte začala uvádzať o aký konkrétny olej sa jedná. O tento spôsob odtajnenia sa usiloval Európsky parlament, ktorý schválil povinné označovanie palmového oleja na etiketách výrobkov.

Vďaka mediálnej forme, však už nie sme bezradní a máme možnosť sa slobodne rozhodnúť či konkrétny výrobok budeme používať alebo sa ho rozhodneme nepodporovať. Dôležitú úlohu zohráva aj medzinárodný obchod. Ak by medzinárodné fórum vytvorilo tlak na nejaký produkt, v zmysle, ako palmový olej poškodzuje pralesy, ľudia by sa zamysleli nad jeho využívaním až by ho úplne mohli časom stiahnuť z trhu a z predaja.

Je potrebné, aby sme my ľudia začali podporovať slnečnicový, repkový, olivový olej (všetky okrem palmového oleja) a absolútne vylúčili palmový olej zo svojho života. Existuje tiež certifikovaný palmový olej, ktorý sa vyrába v súlade s environmentálnymi normami, lenže vo väčšine prípadoch sa stretneme práve s tým necertifikovaným olejom. Rovnako dôležité je, aby sme informovali verejnosť o výrobe palmového oleja, aby sa to dostalo do povedomia čím najväčšieho počtu ľudí, ktorí o tom dosiaľ ani len netušili. Najideálnejším riešením by bolo, keby Európska únia prestala úplne dovážať palmový olej z Indonézie, Malajzie alebo Afriky, lenže to by viedlo k obrovskému úbytku zisku a za daných podmienok si myslím, že táto túžba je len čírou utópiou.

Osobne som toho názoru, že človek by mal byť informovaný o tom, čo konzumuje, čo kupuje a na čom sa podieľa svojim rozhodnutím. Nedostatok informácií vedie k nevedomosti a tá následne pokračuje k nesprávnemu konaniu.

Dajme si ruku na srdce a povedzme spoločne palmovému oleju hlasné STOP!

Poznámka na záver:

Tento článok vznikol na základe niekoľkých dokumentov, ktoré som si pozrela o palmovom oleji. Na to, aby som mohla napísať ako taký odborný článok, som si musela zistiť relevantné informácie.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama